Nieuws

Groningen Airport Eelde heeft grote ambities

Groningen Airport Eelde wil de komende jaren flink groeien. In 2017 moet het aantal passagiers zijn toegenomen van nu ruim 180.000 naar 300.000. De luchthaven denkt dat er over tien jaar maar liefst 600.000 mensen vliegen vanaf Eelde. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde strategisch plan van het vliegveld.

Uit onderzoek blijkt dat er per dag zo’n 6.000 passagiers vanuit Noord-Nederland via een andere luchthaven dan Eelde op reis gaan. Groningen Airport Eelde wil een deel van deze passagiers verleiden om vanaf Eelde te vertrekken. Dit gaan ze doen door naast de chartermarkt de markt voor low-cost carriers en het zakelijke lijndienstverkeer uit te breiden.

Het vliegveld gaat op zoek naar bestemmingen die als eindbestemming van reizigers kunnen dienen maar daarnaast ook als tussenstop voor reizen over de hele wereld. Groningen Airport Eelde denkt aan bestemmingen als Kopenhagen, München en Londen.

Voor het realiseren van de ambities heeft de luchthaven geld nodig. Het plan is om een fonds te vormen met hierin twee miljoen euro. Het fonds is bedoeld om luchtvaartmaatschappijen die gaan vliegen vanaf Eelde te steunen. De helft van de twee miljoen zou opgebracht moeten worden door de aandeelhouders van Groningen Airport Eelde. De aandeelhouders zijn de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo. Ook een miljoen hoopt het vliegveld te vinden bij het noordelijke bedrijfsleven.

Om de verwachte groei op te vangen moet er ook zeventien miljoen gestoken worden in het verbeteren en vergroten van de terminal, wegen en parkeervoorzieningen. Ook dit geld moet komen van het bedrijfsleven en de overheden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *